Waarom World Clean Up Day belangrijk is!

Op zaterdag 19 september is het zover, dan is het World Clean Up Day! Op deze dag ruimen we collectief zwerfvuil op om zo aandacht te vragen voor een schone planeet. Er zijn wereldwijd, dus ook in België, verschillende acties en initiatieven. Is er nog geen in jouw buurt? Aarzel dan niet om er zelf één op te zetten. Ik deed het alvast en zal morgen mijn eigen straat en het kerkplein met bijbehorend grasveld proper maken. Dit omdat alle beetjes helpen!

Een paar weken geleden kwam ik online een oproep tegen om World Clean Up Day te boycotten. Ik was erg geschrokken, omdat het mij juist een prachtig initiatief leek. In deze blogpost ga ik in op de boycot en zal ik duiden waarom World Clean Up Day juist wel belangrijk is.

Alle beetjes helpen

Wanneer je één vuilniszak afval opruimt dan voelt het als een druppel op een hete plaat omdat er ongeveer iedere minuut een vrachtwagenlading plastic in zee belandt. Waarom zou jij die twintig blikjes en chipszakken uit de berm halen als er ergens anders zoveel in zee belandt? Je kan er ook op een andere manier naar kijken. Het is niet omdat er al zoveel in de zee belandt dat dit afval er ook nog bij moet belanden. Verder kan dit blikje de oorzaak zijn waarom er een vogel zich verwondt of nog erger, stikt. Als heel veel mensen zwerfafval opruimen, dan belandt er veel minder in de natuur en wordt er juist wel een groot verschil gemaakt.

De producent is verantwoordelijk, niet de consument.

Zolang de consument koopt, produceert de producent. Ergens draagt de consument dus wel een verantwoordelijkheid. Verder is het niet de producent die de verpakking tot zwerfafval maakt. Het is wel waar dat de meeste producenten (bv. Coca-Cola) veel te weinig inspanningen doen om zwerfvuil en afvaldumping te vermijden. Vaak werken ze het zelfs in de hand door het invoeren van statiegeld tegen te houden of het recyclageproces onnodig ingewikkeld te maken.

Het opruimen van zwerfafval kan een bewustwording bij de consument creëren en een aanknopingspunt zijn voor een grotere actie. Zo kan er een verandering teweeg gebracht worden bij de producent. Bij de ‘Plastic Soup Foundation’ promoten ze de app ‘Trash Hunt’. Zo kan er in kaart gebracht worden welke bedrijven de grote vervuilers zijn en met deze gegevens trekken ze hogerop om hun claim kracht bij te zetten.

Boycot World Clean Up Day

Nadat ik dit artikel gelezen heb, heb ik de organisatie (World Clean Up Day) gecontacteerd. Op hun website staat een reactie op de oproep tot boycot. Hun reactie klonk naar mijn mening heel overtuigend. Zo worden ze bijvoorbeeld helemaal niet gesteund door de bedrijven die in de boycot aangehaald worden.  De claim dat er misbruik gemaakt wordt van de inspanningen van de gemeenschappen door bedrijven om hun greenwashing-referenties toe te voegen zonder ooit hun handen vuil te maken, gaat zeker in onze regio’s niet op. Het artikel van Betterman Simidi Musasia en zijn kritiek op het rijke westen dat te weinig doet om het plasticprobleem op te lossen in het arme ‘zuiden’ is ergens wel terecht. De afvaldumping van rijke westerse landen in armere zuiderse landen is ronduit schandalig, zoals ik reeds in een vorige blogpost aankaartte. Echter is dit alles geen terechte claim om World Clean Up Day te boycotten, zeker niet in het Westen.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Désirée

Recent Posts

Kledingsocialisme: een gemiddelde prijs ongeacht je maat!

Op woensdag 12 oktober 2022 organiseerde ik samen met JAZZ – Jongeren Aan Zet/Zeg, het…

6 maanden ago

OPINIE: DE VOLWASSENE VAN MORGEN BETAALT DE ENERGIEFACTUUR MET ZIJN TOEKOMST

De energieprijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen. Daardoor dreigt een deel van de bevolking  haar…

2 jaar ago

Reclame verbieden: overconsumptie en vrije wil

De overconsumptie is niet jouw schuld, maar je kan er wel iets aan veranderen! Het…

2 jaar ago

Het vrouwbeeld in onze samenleving: Schoolreglement vs. rape culture

Op 19 mei van dit jaar stapte een veertienjarig meisje uit het leven nadat ze…

2 jaar ago

DEREK CHAUVIN IS NIET MOREEL VERANTWOORDELIJK VOOR DE DAAD DIE HIJ STELDE

Op 25 mei vorig jaar overleed George Floyd (46), een Afro-Amerikaanse man uit Minnesota, aan…

3 jaar ago

WAAROM KOOS STAD ANTWERPEN UITGEREKEND NU VOOR SKATESTOPPERS?

Midden in de coronacrisis besloot de Stad Antwerpen om skatestoppers te plaatsen aan de Scheldekaaien. Skaten zou…

3 jaar ago