Heb zo weinig mogelijk en zoveel mogelijk impact tegelijkertijd
4.5 (2)

Veel individuen maken een groep, dat is vanzelfsprekend. Er is altijd wel iets dat deze individuen verbindt, al is het enkel het inademen van dezelfde lucht. We zijn niet alleen op deze planeet. Zo bevinden we ons in een samenleving. Daarin zitten de woorden samen en leven. Om samen te leven moeten we tegelijkertijd zoveel mogelijk impact hebben als zo weinig mogelijk impact, maar dan op twee verschillende vlakken. Het gaat hier over positieve en negatieve impact. Een open deur waar te weinig rekening mee gehouden wordt in de huidige samenleving.

Probeer zoveel mogelijk impact te hebben wanneer je onrechtvaardigheid ziet. Sluit niet achteloos de ogen, maar klaag het aan. Informeer je en gebruik je stem. Zet je in voor je buurt en je omgeving. Bouw actief mee aan de toekomst. Creëer een mooiere omgeving voor jezelf en anderen. Doe dit met het doel hiermee zoveel mogelijk impact te hebben op een goede manier. Probeer ook actief iets te veranderen en sta stil bij wie je bent en wat je doet. Wees bewust van je eigen leven en van je eigen woorden. Vergroot zoveel mogelijk je positieve impact.

Op andere vlakken moet je trachten juist zo weinig mogelijk impact te hebben. Verspil niet en breng geen schade toe. Wees je ook hier bewust van je gedrag en sta actief in je omgeving. Informeer je en weet wat de gevolgen zijn van je handelingen. Maak keuzes aan de hand van deze gevolgen. Beperk zoveel mogelijk je negatieve impact.

Wat doe je echter wanneer de positieve impact die je kan hebben hand in hand gaat met negatieve impact? Dan moet je een afweging maken. Is de positieve impact de negatieve impact waard? Is er meer negatieve impact dan positieve impact? Het is onmogelijk om hier een algemene regel voor op te stellen naar mijn mening. De keuze is contextgebonden. De enige algemene regel die ik hierbij kan aanhalen is dat er zoveel mogelijk een beroep gedaan moet worden op het gezond verstand. Daarmee bedoel ik dat men zich best niet laat leiden door eigen voorkeuren, maar een beslissing neemt die het beste resultaat oplevert voor iedereen, of toch op z’n minst voor de meerderheid.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *