Spoiler: we zijn niet gelijk!
5 (2)

Wat sommigen ook denken en beweren, we zijn niet allemaal gelijk. Mensen verschillen nu eenmaal en dat moeten we erkennen. Mensen die zeggen ‘Ik zie geen kleur’, ontkennen de diversiteit. Ze ontkennen de eigenheid van de Ander[1], degene die we zien maar nooit volledig zullen kennen. Het erkennen van de andersheid van de Ander betekent echter niet dat we hem anders moeten behandelen en daar gaat het over. We zijn dan niet gelijk, maar we zijn wel allemaal gelijkwaardig.

Uniek en gelijkwaardig

Mensen verschillen in geaardheid, seksualiteit, gender, huidskleur, nationaliteit, religie, politieke voorkeur, overtuigingen, enzovoort, maar dat betekent niet dat ze niet gelijkwaardig zijn. Mensen verdienen respect voor wie ze zijn en hen gelijkwaardig behandelen, is dit respect ten volle uitdragen.

Ieder mens heeft meerdere identiteiten en deze vormen samen de unieke identiteit van het individu. Zo plaatsen we onszelf bijvoorbeeld allemaal ergens op het genderspectrum. We beschouwen nationaliteit, religie en/of roots als een belangrijk onderdeel van die unieke identiteit. We beschikken verder ook allemaal over bepaalde etnische kenmerken die mee bepalen wie we zijn. Welke identiteiten je allemaal aanneemt of niet aanneemt, maakt niet uit. Waar het om gaat is dat deze diverse set identiteiten je maakt tot het unieke mens dat je bent. Nergens op aarde loopt iemand rond met exact dezelfde identiteit als jij want jouw identiteit bestaat uit een unieke identiteitenmix.

De unieke identiteit staat tegenover het reduceren tot één identiteit. Het is niet omdat ik wit ben, dat dit mijn volledige identiteit is. Ik ben daarnaast ook vrouw, hetero, student, veganist, enzovoort. Alle identiteiten die ik hier opsom, maken deel uit van mijn unieke identiteit. Dezelfde redenering moeten we maken voor alle andere mensen in de samenleving. Het reduceren van mensen tot één kenmerk, is ronduit ontkennen dat die Ander uniek is.

Door de diversiteit in onze samenleving te omarmen en iedereen als een gelijkwaardige Ander te beschouwen én te behandelen, zijn we op weg naar de betere wereld die de wereld van morgen zal zijn! Een wereld waar we mensen zien als uniek, maar gelijkwaardig!


[1] Ik gebruik de term ‘de Ander’ naar traditie van Emmanuel Levinas: https://www.filosofie.nl/filosoof/emmanuel-levinas/

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *