Waarom niet eerst iedereen even op adem laten komen, voordat de niet-essentiële winkels terug open gaan?
5 (2)

Op bezoek gaan bij familie of vrienden mag nog niet, maar je mag wel gaan winkelen vanaf 11 mei. Je verplaatsen om een paar schoenen te gaan kopen, wordt dan een essentiële verplaatsing, maar even gedag zeggen van achter het raam bij de bomma is dat niet. We snakken echter collectief meer naar sociaal contact dan naar gaan winkelen. We komen in de winkel meestal toch met meer mensen in contact dan in onze eigen sociale kring? Verder houdt binnen diezelfde winkel niet iedereen zich even goed aan de social distancing kan ik uit ervaring vertellen. Ik heb het hier over de man die oncomfortabel dicht bij dat oude vrouwtje in de rij stond (zelfs in niet-coronatijden zou dit oncomfortabel zijn), over de vrouw die elke fles fruitsap in de supermarkt aanraakte en vervolgens niets kocht of de man die besloot in nek van de rekkenvuller te staan hijgen ‘als grap’.

Waarom niet eerst ‘zitten op een bankje’ of ‘picknicken in het park met een klein groepje’ terug toelaten, met verplicht dragen van mondmasker en voldoende afstand houden? Als het op openbaar domein is, is het controleerbaar, in tegenstelling tot wanneer men tien bezoekers zou toelaten bij iemand thuis, eventueel op voorwaarde dat ze buiten zouden zitten (niet iedereen heeft een tuin/terras en het maximum aantal mensen is niet te controleren) Begrijpelijk dat ze van dat laatste plan zijn afgestapt.

Waarom niet meer focussen op het aanbod voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties, die achterstand oplopen in hun studies? Bied in plaats van winkelstraten studieplaatsen aan waar jongeren onder begeleiding zelfstandig hun taken maken en hun lessen bijhouden. Een plek waar ze beroep kunnen doen op hulp, uitleg en middelen zoals een laptop en internet. Hier kunnen eventueel sportzalen voor gebruikt worden, zodat tafels ver genoeg uit elkaar staan. Natuurlijk zouden deze kinderen en jongeren een mondmasker dragen, dit voor hun eigen veiligheid en die van anderen.

Zijn deze twee opties niet beter dan een volksverhuizing op de been te brengen om te shoppen? Met deze opties zou iedereen wat meer ademruimte krijgen én komen we nog steeds niet te veel met elkaar in contact.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Comments

  1. Groengenot

    Tja? Omdat ‘ze’ de economie terug op gang willen brengen zeker? Dat blijft nog steeds het allerbelangrijkste. Veel hebben we dus nog niet geleerd uit deze crisis 😥

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *