Willen we terug naar de ratrace?
5 (1)

We kunnen er niet omheen, het drukke leven van voorheen ligt zo goed als stil. Voor de aankomst van corona in België zaten we met z’n allen in een ratrace. Maar nu, gevangen in ons kot rest ons niet veel meer dan onze tijd op een nieuwe manier te gaan besteden. Ontdekte je een nieuwe hobby? Fijn! Hernam je een ‘vergeten’ bezigheid? Super! Ruim je eindelijk dat stoffige hoekje van je kamer op? (Ja, ik ben schuldig) Goed bezig! Maar doe je niets speciaals en bak je geen zuurdesembroden of ga je niet plotseling joggen? Ook helemaal oké. Hoe je ook draait of keert, er is iets fundamenteel veranderd.

We staan niet meer uren in de file, we hollen niet meer naar overal en nergens, we zijn kortom minder gejaagd. Het stressniveau is even laag als de luchtverontreiniging, die duidelijk ook positieve impact ondervindt aan het stilgevallen leven. De wereld kan terug ademen en wij ook. We staan stil en dit is het uitgelezen moment om eens om ons heen te kijken en vooral ook achterom te kijken. Zijn er dingen die we willen behouden van deze situatie? Welke zaken van voor de crisis willen we anders aanpakken? Was onze levensstijl voor deze crisis de negatieve gevolgen allemaal waard? De tonnen CO2 die we de lucht in pompten om een materialistisch ideaalbeeld na te jagen om indruk te maken op ons netwerk.

Deze crisis geeft ons de kans om de samenleving en ons leven te renoveren en te verbeteren voor iedereen. Wanneer we terug naar buiten kunnen, moeten we in ons achterhoofd houden dat naast veel stress en onzekerheid door het virus, deze tijd ook kansen met zich meebracht. Quality-time met kinderen, tijd om rust te nemen, je dag indelen zoals je het zelf graag wilt,… Wat als we het na de coronacrisis gewoon met z’n allen wat rustiger aan doen? Willen we terug naar het stresserend, materialistische leven van voor de coronacrisis? De kanalen in Venetië herbergen terug meer leven, schildpadden kunnen in alle rust broeden op stranden, Indiërs zien voor het eerst in decennia het Himalayagebergte en de luchtkwaliteit is de laatste maanden immens verbeterd, ook in onze regio’s. Nu de ratrace van voorheen een tandje lager geschakeld is, merken we dat de maatschappij nog altijd draait.

Nu alles wat trager verloopt, krijgen we de kans om de samenleving opnieuw en beter in te richten, met ruimte voor onszelf, elkaar en de natuur. Laten we genieten van de rust die wedergekeerd is. Laten we deze rust bewaren wanneer het leven van alledag zich hervat. Laten we dankbaar zijn voor kleine dingen, voor  wat er is in onze omgeving. Laten we deze crisis aangrijpen als een kans om veranderingen mogelijk te maken die een win-winsituatie zullen betekenen voor iedereen. Mens en natuur. Jij en ik.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Comments

 1. Rob Alberts

  Ja, ik wil graag deze Corona Crisis gebruiken om een nieuwe wereld te maken.
  Meer rust en vooral meer aandacht voor planten, dieren, de natuur en onze Aarde.

  Vredelievende groet,

  1. Post
   Author
 2. Pingback: Een herwaardering van de natuur? - Futuur

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *